srijeda, 21. siječnja 2015.

16. Novi dan - nova nafaka

Inspiraciju za pisanje pronalazim u svakodnevnim, reklo bi se običnim stvarima. Ponekad je to rečenica koju negdje pročitam, dio filmskog dijaloga, pa čak i opaska voditeljice TV dnevnika. Danas sam inspiraciju našla u jednoj hrabroj, mladoj ženi, koja uprkos zloćudnoj bolesti svakodnevno pravi planove, i kako sama kaže "pa neću sjediti i čekati da ozdravim kako bih snimila pjesmu ili spot, a i ova frizura trpi sve transformacije!" Trebam li reći da ova hrabra žena nema kose i ne stidi se pričati o tome? 

Kad kažete da je svaki dan nova prilika za nešto novo, na šta tačno mislite? Na priliku da nešto novo naučite? Na nadu da će se problemi riješiti sami od sebe? Na mantru uz pomoć koje ćete prizvati svoju nafaku? Načina je mnogo, pitanje je samo koliko ste vi zapravo spremni na to što bi novi dan trebao donijeti? 
Volim biti okružena ljudima i rado diskutujem na temu promjena. 
Jedna od dražih uzrečica mi je: "Samo su promjene stalne." Zanimljivo, tom rečenicom je počeo moj prvi novinarski uradak, prilog na Radiju Federacije, prije nekih 10tak godina. 
Primijetila sam da su moji prijatelji koji su općenito zadovoljni svojim životom spremniji na promjene. Njima nije problem promijeniti karijeru, odseliti se u drugi grad ili isprobati nešto sasvim novo. Pitate li se zašto bi neko ko je zadovoljan svojim životom nešto poželio mijenjati? Čitajte i učite! ;) 
Razmislite na trenutak o prijateljima koji sačinjavaju vaš život? Jesu li zadovoljni sobom? Djeluju li poticajno na vas? Pristaju li rado na promjene ili se čvrsto drže svoje zone komfora? 
Ukoliko su odgovori na ova pitanja uglavnom NE, moj savjet: riješite se takvih prijatelja pod hitno! Prvo, to vam nisu prijatelji. Drugo, kad se jednom riješite takvih okova, prodisat ćete, osjećat ćete se slobodnim i spremnim za promjene u svom životu. Ma kako vam se promjene činile male, efekat koji će imati na kvalitetu vašeg života je nemjerljiv! Okružite se ljudima koji djeluju poticajno na vas, koji su spremni otvarati zajedno sa vama nova vrata svaki dan i koji će se radovati vašem napretku. 

Prvi korak, dakle, je ne čekati da se nađete u bezizlaznoj (u tom trenutku) situaciji, bilo da je riječ o duhovnom, materijalnom, zdravstvenom ili drugom životnom aspektu. Kao što sam već napisala, samo zadovoljni ljudi planiraju i spremni su na promjene! Pa pročitajte šta je rekla moja draga Donna Ares! Zar vam njene riječi daju osjećaj da je ona očajna? Ne, ona odiše zadovoljstvom! 
Kako da postignete zadovoljstvo na dnevnom nivou? Uz pomoć izbora, naravno! Na to me podsjetila zanimljiva pričica o mladom Jerryju, menadžeru restorana, koji je svakodnevno pred sebe postavljao dva izbora i birao onaj koji je bolji i zdraviji za njega. Dobro ili loše raspoloženje? Jerry bira dobro. Život ili smrt? Jerry bira život, a bira ga i naša Donna Ares. Dakle, sve je stvar izbora. Prosto kao pasulj! E, ovdje zapravo leži zamka za neke, a za neke odgovor na sve probleme! Izbor! Pa da, izbor! Neko će možda reći "Kako da izaberem da uživam u poslu koji ne volim?" Vrlo lako, prostom NLP tehnikom zvanom reframing. Pomisli kako ćeš moći sebi ugoditi kad dobiješ platu! I sasvim obična masaža može promijeniti pogled na mrski posao i učiniti da ga obavljamo sa mrvicom zadovoljstva. Izaberite da vi vodite svoj život! Ako izbor prepustite drugima, nemate pravo ljutiti se kada mijenjaju kanale na vašem životnom TV-u po vlastitom ukusu! 
Slika na mom frižideru, služi kao podsjetnik! 
Ovdje bih opet mogla razvezati priču o važnosti planiranja. Neću to uraditi, jer jednostavno mislim da onome ko je otkrio čari planiranja ne trebam o tome pisati, a onaj ko i dalje misli da nema vremena za planiranje mogu samo napisati "Da, u pravu si, nemaš vremena".
Neću vam ni dijeliti savjete šta bi to trebali raditi kako bi osjetili promjenu, sigurna sam da svako od vas najbolje zna šta je to. Mogu vam samo savjetovati da to budu sitnice, barem u početku, i svakodnevno. A krupnim stvarima se jednostavno, onako, momački počastite kada postignete neki vama važan uspjeh. Želim vam samo reći da je svaki dan zaista prilika za nešto novo. I svaki novi dan se dešava samo jednom. Propustite li ga i prilika za napredovanje je otišla u nepovrat.
Prihvatite moj savjet, koji sam na sebi lično primijenila: Ne dozvolite da vam i jedan dan prođe bez da ste uradili neku sitnicu koja će vam taj dan učiniti ljepšim, pomoći da se osjećate bolje i postanete za mrvicu bolja osoba nego jučer! Novi dan- nova nafaka i nova prilika! Zgrabite je! 

Nema komentara:

Objavi komentar