četvrtak, 15. siječnja 2015.

14. Zavrtite svoj metaprogram u pravom smjeru

Ljudi i nisu tako kompleksna bića. Vjerovali ili ne, potrebno je samo malo truda kako biste naučili prepoznati koji metaprogram dominira u karakteru određene osobe i to onda otvara brojne mogućnosti. Brojne pozitivne mogućnosti jer se NLP prvenstveno bazira na ekologiji prema drugima, a to znači da se sve naučeno koristi isključivo sa pozitivnom namjerom. 
Šta su to metaprogrami? To su filteri smješteni u našem nesvjesnom umu. Možemo ih nazvati našim obrascima ponašanja. Nastali su na temelju naših uvjerenja i vrijednosti, u nekim okolnostima nam dobro služe, u nekima nisu baš korisni, a znati ih prepoznati prvo kod sebe, a zatim kod drugih predstavlja pravo blago. Upravljati metaprogramima, oblikovati ih tako da nam budu od koristi je zanat koji vam može donijeti uspjeh na brojnim poljima, to vam garantujem! 
Postoji 14 parova metaprograma, a za vas sam izdvojila nekoliko za koje smatram da vam mogu biti od koristi. 


Hajdemo se malo igrati. Zamislite svoj život kao kontinuirani niz od 0 do 10. Rasporedite svoj privatni i poslovni život duž cijelog niza. Budite iskreni prema sebi i ne tetošite si. Vjerovatno ćete primijetiti da vam u jednom životnom segmentu ide malo bolje, npr. privatni život, pa ste ga smjestili negdje na broju 7. Poslovni život bi mogao biti bolji, trenutno je na broju 4. Društveni život je zlatna sredina, itd. Moram istaći da, na kojem god se broju nalazili, to nije pogrešno niti ispravno. To je samo trenutna slika koju vrlo lako možete promijeniti ukoliko to uistinu želite. Želite li? 
Obratite pažnju na dvije stvari. Prva: Da li se u svom vremenskom kontinuumu okrećete prema sadašnjosti ili budućnosti? Kada razmišljate o svom životu, sjećate li se prošlosti ili su vam misli usmjerene na ciljeve u budućnosti? Možda ste jedan od rijetkih koji živi ovdje i sada? Ukoliko volite pričati o prošlosti kao o dobrim starim vremenima, npr. "eee, kako se nekad lijepo živjelo, slušala dobra muzika i jela ukusna hrana!" Ili često pričate o svojim uspjesima koji su se desili u prošlosti, sjećate ih se sa sjetom i smatrate da su neponovljivi. Vama je veoma važna tradicija i teško ćete se uklopiti u planove orjentisane ka budućnosti. 
Ukoliko ste previše okupirani planiranjem budućnosti imat ćete problem percipiranja sadašnjosti. 
Ovo su, naravno, dvije krajnosti kontinuuma, ali mogu dobro poslužiti boljem shvatanju metaprograma. 
Druga važna stvar je da li ste pesimist ili optimist. Teško ćete se uklopiti u nove organizacijske promjene na poslu ukoliko prema promjenama imate pesimističan stav. 

Ko vam je na prvom mjestu: vi ili vaš tim/porodica? Ukoliko ste sami sebi na prvom mjestu, često ćete sebi postavljati pitanja "Šta ja time dobijam?", ili narodski rečeno "Imal' mene tu?" Osobu koja je u "JA" programu prepoznat ćete po tome što se sama poslužuje kafom ili sokom, gura se kada su gužve u tramvaju, često rečenicu počinje sa ja, a kada je odlučivanje u pitanju uvijek na prvo mjesto stavlja sebe. Prednosti ovog programa su dobra briga za sebe i izbjegavanje uplitanja u tuđe poteškoće. Mana je što ovaj program uglavnom ne podstiče timsku saradnju. 
Ukoliko su vam na prvom mjestu drugi, vi ste prava dobrica. Vjerovatno se bavite borbom za ljudska i životinjska prava, protestvujete protiv rata, gladi i siromaštva, a izabrani ste i za omiljenog komšiju. Dobar ste timski igrač i saradnici vas vole. No, često zanemarujete sebe i svoje potrebe. 
Kakvi ste sa odlučivanjem i promjenama? A vaš partner? Nerijetko konflikti nastaju upravo zbog ovog metaprograma. Ako niste skloni promjenama, želite da svijet ostane isti, vjerovatno svake godine ljetujete u istom mjestu, na posao idete uvijek istim putem, a promjene vas destabiliziraju, spadate u metaprogram nepromjenjivosti, ili istosti. Vama dobro leže zadaci koji zahtjevaju ponavljanje, no drugima se možete doimati pomalo dosadnim. 
Suprotno od nepromjenjivosti nalazi se različitost. Do te mjere da ponekad iritira. Vi ne podnosite jednoličnost. Upravo zbog svoje gladi za promjenom često mijenjate posao, a i partnere. U poslu koji zahtijeva stalne inovacije doživjet ćete veliki uspjeh, no na duge staze trebali biste poraditi na stabilnosti. 
Nadam se da ste na ovih nekoliko primjera funkcionisanja metaprograma stvorili jasniju sliku o nama samima. Poigrajmo se još malo konkretnim primjerima. 
Vi ste osoba koja je uvijek u toku s vremenom. Ne kasnite, držite se dogovora, i baš ovog trenutka krećete na dogovoreni ručak sa prijateljima. Vaš partner, tipični predstavnik znaka "u vremenu" razgovara na telefon i ne pomišljajući da krene. Vi ste na rubu živčanog sloma, a njemu ili njoj nije baš jasno čemu tolika frka. Mnoge veze pucaju zbog ovog programa. 
Ukoliko niste spremni na kompromis (obećavam da ću se u nekom od narednih postova pozabaviti ovom tematikom), može vam se desiti i sljedeća situacija: 
Vaš novi poslovni partner "pati" od procedura. Sve mora biti jasno naznačeno, to do liste su pažljivo planirane i napisane, a sanja o poslu u administrativnom uredu. S druge strane, vi u svakom poslu volite imati što više opcija na raspolaganju i kreirati vlastite procedure u krugu opcija. Najveću frustraciju doživjet ćete kada poslovni saradnik od vas zahtijeva da uradite nešto "u 5 koraka"! Poznato? Zato se na vrijeme informišite i pripremite. Nije teško, naprotiv. Bitno je samo shvatiti da su ovi programi usađeni na nesvjesnoj razini. Jednom kada ih osvijestite znat ćete na kojem metaprogramu trebate raditi. I savjet za kraj: ne bavite se metaprogramima koji vam ne stvaraju problem. Ukoliko stalno kasnite i to vam predstavlja problem, radite na tome da taj metaprogram pomjerite barem za jedan broj prema sredini. I uvijek sebi postavljajte pitanja poput: Da li mi je to važno? Da li mi je to zaista važno? Zapamtite: promijenit ćete samo ono ponašanje do kojeg vam je stalo da se promijeni. Sve ostalo je zavaravanje sebe i gubljenje dragocjenog vremena. 


Nema komentara:

Objavi komentar