utorak, 20. siječnja 2015.

15. Dobrota je zarazna!

Kladim se da nikad o dobroti niste razmišljali kao o nekoj zarazi. Jeste li se ikad izložili dobroti kao što majke dovode svoju djecu u društvo druge djece koja imaju ospice, ne bi li ih i oni dobili? :) Izgleda smiješno, međutim ako razmislite na trenutak, izlaganje je mogućnost da izgradite imunitet i nikad više u životu ne brinete da li ćete "fasovati pljuskavice". Zašto se ne biste izložili dobroti i sačuvali sebe od niza loših osjećanja, poput nedostatka empatije i brige za druge? 
 Prije 4 godine održan je prvi GuGu bazar. Mala grupa mamica na roditeljskom gugu.ba forumu pokrenula je nešto novo, što se u Sarajevu do tad nije održavalo, i u tom trenutku, samo njih 10tak je imalo viziju da će događaj od 3 stola na kojima je bilo izloženo nešto baby stvarčica izrasti u najuspješniji volonterski projekat u BiH! Iz mjeseca u mjesec, bazar je postajao sve veći i danas je već izrastao u naprednog četverogodišnjaka. Svoju pozitivnu energiju širio je oko sebe kao kamen koji bacite u vodu. Ili, u duhu naslova, širio je svoju zarazu, koja se poput epidemije širila i zahvatila cijelu BiH! Dobrota se širi kao zaraza! Sad to tako lijepo zvuči! 
Svako ko je jednom bio dio GuGu bazara, makar kao posjetilac, ostao je zaražen vraćajući se stalno, a mnogi od naših posjetilaca postali su naši volonteri koji dalje šire pozitivnu zarazu dobrote stalnim akcijama. Voljela bih se sjetiti svih dobrih djela koje smo u protekle četiri godine uradile.
No, to je jednostavno nemoguće, iz razloga što smo čineći dobro ispunile i osnovnu svrhu postojanja GuGu bazara, pa nabrajanje dobrih djela i nije nužno. Puno važniji su nam osmjesi dječice koje svakog mjeseca obradujemo odjećom, obućom, slatkišima i igračkama. Nas pokreće spokoj u očima roditelja čija djeca neće biti gladna. Motiv nam je samohrana majka koja je prvi put na GuGu bazaru startala sa prodajom kolača koje sama pravi, a danas već ima svoju malu slastičarnu. Pokretač su nam i drage žene koje su svoju šansu da predstave svoj ručno rađeni nakit imale upravo na našem GuGu bazaru.
Zahvaljujući našim dragim posjetiteljima, našim donatorima, dostigli smo našu viziju i postali najuspješniji volonterski projekat u BiH! To je ogromna stvar! A znate li šta to znači? To znači da za 4 godine nismo preskočili niti jedan mjesec a da bazar nije održan. To znači da smo često ostavljale svoju porodicu kako bismo preuzimali donacije, sortirali i vodili aukcije na facebooku, odvajali od svog vremena kako bismo obišli porodice i kako bismo kupili potrebne namirnice. Organizovali i održavali GuGu bazar, omogućili svim posjetiocima da na bazaru pronađu nešto za sebe, za simbolične cijene. I s ponosom mogu reći, za 4 godine niti jedan fening nije otišao za svrhu kojoj nije namijenjen. Poznanstva i prijateljstva koja su nastala volontiranjem na GuGu bazaru nemaju cijenu. U ovom slučaju važi da slično privlači slično. Pitate se kako je moguće postići sve to bez finansijske nadoknade? Skeptici će reći da vjerovatno imamo neku novčanu satisfakciju. Jedina satisfakcija koju imamo je osjećaj koji poznaje samo onaj koji je zaražen dobrotom. I tu zarazu rado širimo dalje, i pružamo mogućnost da i drugi s nama podijele osjećaj činjenja dobra. Često je dovoljna samo jedna riječ, mali podsticaj kako bi i drugi počeli da čine dobro. Zato ne iznenađuju veliki odzivi na GuGu humanitarne akcije. 
A šta vi čekate? Izložite se zarazi! Uradit ćete nešto dobro za druge, a korist koju tom prilikom ostvarite za sebe, bit će nemjerljiva! 

1 komentar:

  1. Drago mi je sto sam imala tu priliku i cast da vas upoznam. Divne ste i svojim postojanjem i radom zaista cinite ovaj svijet ljepsim. Svaka vam cast. I sretan vam bazarski rodjendan. :)

    OdgovoriIzbriši