petak, 12. prosinca 2014.

8. Ciljevi su bliži kada su pravilno postavljeni

Nedavno sam razgovarala sa prijateljicom o planovima za narednu godinu i ona se veoma iznenadila kada sam joj precizno rekla datume koje sam isplanirala za postizanje meni bitnih ciljeva. Pitala me "Kako je moguće da je to tebi tako lako i jednostavno?". Itekako je moguće. I ne samo meni, nego svakom od vas. 
Često odustanemo od svojih ciljeva prije nego smo i napravili prvi korak. Mali broj nas dođe do polovine puta, a samo oni koji znaju tajnu svoje ciljeve dostignu brzo i lako, čak i bez previše napora. Zašto nekima uspijeva, a nekima ne? Tajna je u dobrom postavljanju ciljeva. Ova tema se nadovezuje na prethodnu o dobrom planiranju i iskreno se nadam da ste prihvatili neki od mojih savjeta i započeli planiranje svojih ciljeva. 
Moram istaći da je određivanje i programiranje ciljeva nešto što se stalno radi. Ključ uspjeha krije se u tome da se svojim ciljevima posvetite svakodnevno. Mnogi uspješni pojedinci koje poznajem reći će vam da, ukoliko težite ka uspjehu, planiranje ciljeva nije nešto što se povremeno radi. Drugi bitan ključ je precizno određivanja ciljeva. Uopšteno formulisanje ciljeva neće vam biti od pomoći. Teško da će vas motivirati rečenica "Smršat ću" ili "Postići ću veće rezultate na poslu". Međutim, rečenica poput "U oktobru 2015. nosit ću konfekcijski br. 40" itekako ima smisla. Prvo, pozitivno je formulisana. Zatim, vremenski je određena. A i ne opterećuje vas brojem kilograma koji trebate skinuti. 
Pravilno postavljanje ciljeva zauzima važno mjesto u NLP-u. Sigurna sam da ćemo se ovom temom pozabaviti i uživo na jednoj od planiranih radionica početkom 2015. godine u Sarajevu, a sada vam želim dati osnovne smjernice kako dobro postaviti ciljeve i kako sebe motivisati da se pridržavate svog plana. 
Nisu bez razloga kriteriji za postavljanje ciljeva označeni sa SMART. Šta to znači? To znači da cilj treba biti formulisan kao: 

S- specific/specifičan
M- measurable/mjerljiv
A- attainable/ dohvatljiv
R- realistic/ realan ili vama lično mnogo važan
T- time bound/ vremenski ograničen

Dakle, na vrhu vaše liste je specifičnost cilja. Potrudite se postaviti što konkretniji cilj koji nije previše opširan. Npr. polaganje vozačkog. Iako naizgled banalna stvar, polaganje vozačkog je za neke meni bliske osobe postala nemoguća misija. A sve zbog nepoznavanja SMART taktike. 
Nakon što ste specifično odredili cilj, pozabavite se njegovom mjerljivošću. Kako ćete znati da ste na pravom putu do ostvarenja cilja? U slučaju polaganja vozačkog to može biti: svaki dan časovi vožnje u trajanju 90 min. Tako ćete u svakom trenutku znati koliko ste napredovali, vaša motivacija raste i osjetit ćete se bliže cilju. 
Treći korak je dohvatljivost cilja. Jeste li isplanirali kako ćete finansirati polaganje vozačkog? Da li će vam časovi vožnje ometati neke druge aktivnosti ili ste odlučni u tome da sve aktivnosti podredite časovima? 
Cilj treba biti realističan ili vama lično veoma važan. On gubi svoj smisao ukoliko niste dovoljno motivisani za realizaciju ili ukoliko ne postoje realne šanse da bi se mogao ostvariti. 
I na kraju cilj trebate staviti u vremenski okvir. Vremenski okvir predstavlja realno vrijeme u kojem ćemo cilj ispuniti. Npr. položit ću vozački u julu 2015. 
Nakon što ostvarimo, ili ne ostvarimo cilj koji smo postavili slijedi evaluacija. Ukoliko smo naš cilj ostvarili onda je dobro zapisati sve ono što smo na tom putu dobro uradili, koje smo resurse koristili i u čemu smo nalazili motivaciju. Ukoliko cilj nismo ispunili, tada se prisjećamo gdje smo griješili i ponovo moderiramo način ispunjenja cilja. 
Ne zanemarujte evaluaciju kao važan korak koji će vam pomoći da sebi pravilno postavljate i buduće ciljeve. 
Dok sam pisala ovaj post na pamet su mi pale brojne NLP tehnike koje nam mogu pomoći prilikom pravilnog postavljanja ciljeva i oblikovanja ishoda. Jedna od njih je tehnika POKRENI kojom ću se baviti u jednom od narednih postova, kao i Vremenskom linijom, jednom izuzetno učinkovitom tehnikom! 
Radujem se vašim iskustvima, a posebno se radujem skorom druženju!



















Nema komentara:

Objavi komentar