ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

7. Plan - Siguran put do uspjeha

Dobila sam novi rokovnik. Pravi ženski. ;) Severinin. Hvala Amra! <3 
Otvorim ga i prvo što pročitam je "Dobra organizacija je pola puta do uspjeha". Kako divno napisano. I kako tačno. To me i podsjetilo da sam u nekoliko navrata obećala da ću pisati o dobroj organizaciji i planiranju. Nije da sam majstor organizacije i planiranja, ali pošto je meni planiranje otkrovenje želim ga podijeliti s vama kako bismo zajedno nešto naučili. A, evo, post se "poklopio" sa krajem 2014. godine kada svi mi, priznali to ili ne, donosimo neke važne odluke za narednu godinu, postavljamo ciljeve i planiramo. Pa zašto onda ne bismo ozbiljnije shvatili citat s početka posta i posvetili se planiranju tih važnih odluka?
Mislim da sam svojim bližnjima već pomalo dosadila stalno ponavljajući "zapisuj, zapisuj", kada god neko od njih spomene kako ima previše obaveza, kako se ne može organizovati i kako ne može ništa dugoročno planirati. Imate li i vi jedan ovakav glas savjesti i razuma da vas povremeno bocne i ukaže na blagodat vremena? Ako nemate, ovlastite nekoga, a i vi budite nečiji glasić, jer to je uzajamna korist i vama će poslužiti kao dobra vježba- kad mislite na druge istovremeno radite i na sebi. 
Od kako sam otkrila čari zapisivanja obaveza moje obaveze nisu više teret već zadovoljstvo. Dan mi ima smisla kada pogledam u svoj planer i vidim neku planiranu aktivnost koju sam zabilježila nekoliko dana, ili čak sedmica, ranije. Imam nekoliko rokovnika i svi su u funkciji, a obradujem se i svakom novom koji dobijem. Nema mi veće radosti nego i za prijatelje birati rokovnike kao što biram knjige koje bi im odgovarale. Želim im dobro poklanjajući tako korisnu stvar i raduje me kad vidim da je taj poklon neke i podstakao da bolje planiraju svoje vrijeme.
A od čega se sastoji planiranje? Pa, zavisi od cilja koji sebi postavim ili od veličine obaveza. Često su to obični podsjetnici poput planiranog sastanka, ali barem jednom sedmično trudim se razviti detaljni plan za neku aktivnost kojoj se želim ozbiljnije posvetiti, poput istraživanja i testiranja nove NLP tehnike. Posebno uživam u planiranju velikih ciljeva, poput novih edukacija ili seminara na koje želim ići. 
Da krenemo redom: 
Moj savjet je da u početku zapisujete baš sve. Sve. To otprilike izgleda ovako: buđenje u 7:00, 7:30 odlazak na posao, 8:30 - sastanak, 10-11:00- komunikacija mailom, 12:00 pauza...
Iako izgleda naporno, ovako detaljno zapisana svaka aktivnost tokom jednog dana dat će vam bolji pregled onoga što radite, a kada ispred sebe vidite koliko toga uradite za samo jedan dan bit će vam lakše isplanirati i bolje organizovati vrijeme. Bit ćete produktivniji, sa više energije i volje, a energija neće nestati ni kada dođete kući, naprotiv. Vodite detaljni zapisnik vaših aktivnosti tokom jedne sedmice i zapišite i stvari koje vam se čine nevažnim, poput odlaska u prodavnicu ili pekaru. 
Drugi korak je analiziranje napisanog. Ta analiza će vam pomoći i da bolje upoznate sebe. Možda će vas iznenaditi kada vidite koliko vremena vam oduzimaju poslovi koje nevoljko radite pa ih ostavljate za kraj radnog vremena. Ili koliko "praznog hoda" imate tokom dana, a za to vrijeme možete uraditi puno dobrih stvari za sebe, poput čitanja knjige ili omiljenog časopisa. Ako spadate u ovisnike o društvenim mrežama, kakva sam i ja bila, od velike važnosti je da zapišete i vrijeme koje provodite na facebook-u npr. Tek kada zapišete vrijeme provedeno na netu vidjećete koliko je to zapravo, a kada naučite i to vrijeme rasporediti onda ćete se potruditi potrošiti ga kvalitetno. 
Nakon analize slijedi oblikovanje obaveza i popunjavanje vremenskih rupa. To će svako od vas prilagoditi sebi, ali pošto ste uradili analizu ovaj dio će predstavljati pravu zabavu, a vjerovali ili ne, tokom dana će vam se pojaviti vrijeme u koje nemate šta staviti, ma koliko željeli. Savjetujem vam da se u tim trenucima posvetite samo sebi i to vrijeme iskoristite za samoću o kojoj sam pisala u postu br. 5. 
Ovo je samo grubi prijedlog kako možete sebi pomoći i olakšati detaljnim prijedlogom. Nadam se da ćete uključiti svoju maštu i vaše planove predstaviti u najkreativnijim mogućim rješenjima, poput mape uma ili table sa vizijama. 
Jednom kada savladate vještinu svakodnevnog planiranja nećete imati problema ni sa planiranjem dugoročnih obaveza i ciljeva. U tome vam posebno mogu pomoći mape uma i table sa vizijama. Potrudite se oko svoje mape, igrajte se, crtajte, lijepite, obojite "krakove" i na kraju mapu (ili tablu) zakačite na vidno mjesto kako bi vas često podsjećala na cilj i kako bi vas motivirala. Pravite svoju arhivu realizovanih mapa da vas uvijek podsjećaju kako su planiranje i organizacija zaista pola puta do uspjeha! 
Najava naredne teme, prednovogodišnje, pravilno postavljanje ciljeva. Do tada, uživajte u planiranju! 













Nema komentara:

Objavi komentar