subota, 2. prosinca 2017.

47. O učiteljima

Pitanje koje često susrećem je: Kako odabrati pravog učitelja, trenera, mentora, coacha?



Na ovo pitanje mogu odgovoriti isključivo iz vlastitog iskustva. Svaki učitelj je pravi. Od svakog možemo puno naučiti. Ako ništa, možemo naučiti šta želimo i šta ne želimo za sebe i druge.
Na šta da obratite pažnju kada birate svoje učitelje?

Prvo, da li su vam vrijednosti iste. Ukoliko se razlikuju, imat ćete poteškoće tokom treninga jer će trener raditi u skladu sa svojim sistemom vrijednosti, koji neće možda biti u skladu sa vašim. Iz iskustva mogu reći da je ovo najmučnija kombinacija za usvajanje vještina na treninzima.

Da li vam je cilj isti? Ovdje mislim na stil trenera. Možete uplatiti najskuplji trening, a nemati koristi od njega. Vi očekujete puno više duhovnosti kroz trening, a trener smatra da je to besmislica i podučava vas tehnikama prodaje. Ili obratno: očekujete više poslovnih tema, a trener treninge završava vođenom meditacijom.

Dostupnost trenera. Prijavili ste se na trening koji vodi Richard Bandler, potrošili silno bogatstvo na karte i smještaj tokom treninga, pojavili se među stotinama drugih polaznika i Bandlera vidjeli izdaleka na 15 minuta. Ostatak treninga vodili su njegovi asistenti.

Ovo nije karikiranje situacije, ova situacija se zaista dešava. Super je učiti od najboljih u svojoj branši (ako postoji mjera za to ko je najbolji), no NLP je iskustvena nauka.
Od NLPa imate koristi samo ako iskustveno prođete kroz vježbe na treninzima. Teško da ćete imati priliku za to kada ste među 50-100 i više polaznika.

Ko je trener kojeg ste odabrali? Šta znate o njemu? Da li ima web ili FB stranicu? U ime koje organizacije certificira? Šta ga legitimira da vodi treninge? ...
Iako su ovo važna pitanja, ne bi trebala biti presudna u izboru. Nekada su za mene ova pitanja bila jedina mjerodavna. Jer sam željela neku zaštitu, potvrdu vrijednosti trenera. Danas mi je važnije da procijenim da od svog trenera/učitelja mogu naučiti kako učiniti stvari boljima, kako ostvariti željene ciljeve i kako prenijeti znanje drugima.

I najvažnije od svega, da je moj sistem vrijednosti u skladu sa vrijednostima mog učitelja.

Za kraj, prigodan citat o učiteljima.
Trinaesto pravilo iz knjige 40 pravila ljubavi: "Na ovome svijetu ima više lažnih gurua i učitelja nego što je zvijezda u vidljivom svemiru. Ne brkaj one koji samoživo teže moći i stvarne mentore. Pravi duhovni majstor neće vašu pažnju usmjeravati na sebe i neće od vas očekivati apsolutnu poslušnost ili potpuno obožavanje, već će vam pomoći da cijenite i divite se svojem unutarnjem sebstvu. Istinski mentori prozirni su poput stakla. Oni kroz sebe propuštaju božju svjetlost."

Voli vas Azra

Nema komentara:

Objavi komentar