petak, 6. ožujka 2015.

21. Mapa nije teritorija

Ponovo sam se našla u situaciji da pravdam naš roditeljski izbor koji se tiče zdravlja naše djece. Nekada, ne tako davno, kada bi se pokrenule određene teme, pogotovo vezane za roditeljstvo, lako sam upadala u tu zamku i pecala se na bačenu udicu ponekad beskonačno raspravljajući sa ljudima koji imaju različito mišljenje i pokušavajući ih ubijediti da je moje mišljenje jedino ispravno. Znam mnogo osoba koje gotovo svakodnevno dolaze u situaciju da pravdaju svoj lični izbor, bilo da je u pitanju frizura ili način života. Od kako se trudim živjeti po NLP principima, stvari za mene, a često i za okolinu, postale su bolje, lakše i bez tenzija. Danas ću vam pisati o mapama, a jedan od principa NLP-a jeste da mapa nije teritorija. Šta to znači?
 Svako od nas okolinu i sva dešavanja u njoj posmatra iz vlastitog ugla. Događaji, sami po sebi nemaju značenje, ali naša čula su ta koja beznačajnim događajima daju formu, oblik, značenje, emocije, pa čak i ukus ili zvuk. Kada prisustvujemo određenom događaju, mi ga filtriramo kroz cijeli sistem sačinjen od naših uvjerenja, vrijednosti, reprezentativnog sistema, i oblikujući ga, u skladu sa tim djelujemo. To viđenje svijeta i događaja oko nas naziva se mapa. Kao što je svaki čovjek jedinstven, tako je jedinstvena i svaka mapa. Ne postoje dvije slične mape, a mi u našim sistema pohranjujemo mnogo mapa, zavisno od uloge koju trenutno igramo. Npr. jedna žena može imati mape majke, poslovne žene, prijateljice, građanske aktivistice i sl. I opet, svaka od tih mapa je jedinstvena baš poput otiska prsta. 

Kao što ne postoje dvije iste mape tako ne postoje ni one koje su bolje ili lošije od drugih mapa. Ili ispravne i neispravne. Kada mjerimo kvalitetu mapa, dijelimo ih na one koje nam u jednom trenutku više koriste i one koje nam ne koriste. Mi imamo pravo na svoje mape, a i drugi imaju pravo na svoje. Nadam se da uviđate koliko je besmisleno raspravljati o tuđim mapama ili pokušavati da ih osvojimo baš poput teritorije. Da bismo postigli šta? Osjećaj da je naša mapa jedina ispravna? Vjerujte mi na riječ, kada osvijestite činjenicu da je svijet oko vas samo vaša vlastita predodžba i često nema veze sa predodžbama drugih ljudi, želja da nametnete svoje mišljenje i stav polako nestaje, čak i onda kada ste sigurni da ste po tom pitanju u pravu. Postajete svjesni da je mapa svakog od nas njegova lična teritorija i sasvim je ok kretati se u okviru nje sve dok ne narušavamo integritet tuđe mape. Zato postaje smiješna činjenica da pojedini ljudi daju svoj život ubjeđujući ostatak svijeta u ispravnost svoje mape.

Poželjno je mape mijenjati i prilagođavati, stvarati korisnije a odbacivati neupotrebljive. Poigrajte se svojim mapama, dajte im smisao, formu, boju ili omiljenu pjesmu. Zavolite svoje mape i napravite ih najkorisnijim za vas. Tako ćete naučiti da poštujete i tuđe mape, ne umanjujući značaj svojih. Prestat ćete da druge ubjeđujete u ispravnost vaše, a neispravnost njihove. Jednostavno ćete u sebi reći "To je njegova/njena mapa" i krenuti dalje. Širite svoju svijest, jer samo tako postajete svjesniji svijeta koji vas okružuje, izoštravate čula i spremnije se suočavate sa drugima koji još nisu otkrili zlatno pravilo da "mapa nije teritorija"! 

Nema komentara:

Objavi komentar