utorak, 14. travnja 2015.

25. Ne funkcionira? Probaj nešto drugo!

Ovo je vjerovatno jedan od najjednostavnijih aksioma NLPa koji nam govori o tome da u svom životu imamo puno opcija i da, ako nam jedna od opcija ne odgovara jednostavno posegnemo za drugom.
Često srećem ljude koji se grčevito drže jedne opcije, ne puštaju je ni za živu glavu, iako se pokazala kao neefikasna i ne donosi rezultate. Na primjer posao. Bilo da su uposlenici ili samostalni poduzetnici drže se svoje sigurne zone komfora pod već ofucanom krilaticom "duraj i šućuraj" ili u prevodu "trpi i zahvaljuj". Voljela bih da mi neko da čvrst dokaz da je ovo ispravna taktika koja će polučiti rezultat.  


Do tada, dozvolite da vam malo rasvijetlim šta dobijate ukoliko se odlučite napustiti svoju sigurnu zonu. Naravno da to nije lako, da trpi odricanja i da se čini neizvjesno. No, neizvjesno je samo onoliko koliko vi to dozvolite, odn. koliko isplanirate. Da je lako, oko nas bi bili sve ostvareni ljudi, maksimalno razvijenih potencijala. Zato je NLP, iako se čini jednostavnom i lako primjenjivom naukom, ipak kompleksna nauka koja će samo onima koji su spremni na avanturu, avanturu promjene i obezbijediti. Zato sam ga i prozvala Nepregledan Labirint Promjena, jer taj nepregledni labirint je pravi adrenalinski park ukoliko znate gdje idete, fokusirani ste na cilj i pri tom ste fleksibilni u izboru najboljih opcija za vas. 

Kako zakoračiti u taj labirint? Poželjno je da se prvo identifikujete. Ko ste vi? Koju ulogu igrate? Koju ulogu želite da promijenite? Često ćete baš na ovom koraku definisati svoj cilj. Da li vam je trenutni identitet nametnut ili je vaš lični izbor? Da li vam je koristan i funkcionalan? Npr. upoznala sam doktora koji to ne želi biti, ali je zbog očekivanja roditelja to postao. Njegova želja bila je postati kuhar. 
Zatim se obračunajte sa svojim uvjerenjima. O tome sam već nekoliko puta pisala (priča o cirkuskom slonu), pa iako je najbitnija stavka u ovom procesu, neću se ponavljati. Sigurna sam da svako ko želi promjenu već se ozbiljno bavi svojim uvjerenjima, testira ih, prilagođava i odbacuje ona nekorisna. 
Nakon što ste usvojili korisna uvjerenja, a odbacili nekorisna, testirajte vaše vrijednosti. Šta vam je u životu zaista vrijedno? Koje vaše osobine pohranjujete duboko u sebe i želite ih sačuvati i nadograditi? Vaše vrijednosti su bitna stavka u procesu napretka i nešto je što je skoro nemoguće promijeniti. 

Prelazimo na vaše sposobnosti. Šta je to što najbolje radite? Na ovom nivou zanemarite vaše obrazovanje, već se fokusirajte šta je to što dobro radite, šta vas usrećuje da radite. Postavite sebi pitanje: šta bih radio/la besplatno do kraja svog života? Možda vas odgovor iznenadi. ;) Sjetite se mog poznanika koji je doktor, a sigurna sam da bi rado besplatno kuhao do kraja života. 
Još malo pa smo stigli do kraja. Sad je važno da se malo osvrnemo na prethodne korake i postavimo sebi pitanje: kako sam se ponašao/la u odnosu na svoj dosadašnji put? Koje ponašanje će mi donijeti napredak? Ako određeno ponašanje nije donosilo željeni rezultat, šta ćete ovog puta napraviti drugačije?
I posljednja, ali ne i najmanje bitna stavka, je naše okruženje. Osvrnite se malo oko sebe, analizirajte svoje okruženje. Šta vam ono govori? Da li je okruženje podsticajno ili vas sputava? Osjećate li se "kao kod kuće"? Šta biste promijenili, a šta ostavili isto? 
Kada smo sve korake prošli, dobro bi bilo sagledati cjelinu i sve staviti na papir. Predlažem da napravite tabelu "prije" i "poslije" i da analizirate svoju poziciju sada, svoju željenu poziciju, kao i korake koje ćete poduzeti, odn. šta ćete ovog puta uraditi drugačije. 
Možda vam se na prvi pogled čini komplikovano. Ovaj NLP model, koji se zove Neurologički nivoi, koristim često, kako u radu sa klijentima, tako i u ličnom razvoju i pokazao se izuzetno efikasnim. Nekad ga zovem i "domino efekat" jer će promjena na nivou identiteta izazvati promjene na svim nivoima. Probajte! 

Nema komentara:

Objavi komentar